Loading...
Herbestemming Chassé Kazerne 2018-01-08T12:41:17+00:00

Omschrijving

Herbestemming Chassé Kazerne

De indrukwekkende Chassékazerne in Breda is gebouwd tussen 1898 en 1899. Breda was lange tijd een garnizoensstad met veel kazernes en de Koninklijke Militaire academie. Het gebouw moest een duidelijk militaire uitstraling krijgen, met hoektorentjes, kantelen en imitatieschietgaten, in Neogotische en Neo-Renaissancestijl. In het hoofdgebouw konden ca. 2000 mannen gelegerd worden. Bovenin het gebouw bevonden zich de luxere officierswoningen. In 1993 verloor de kazerne haar functie en werd samen met het omliggende terrein door defensie afgestoten. Na een jaar als tijdelijk asielzoekerscentrum voor Joegoslavische vluchtelingen werd de kazerne herbestemd tot museum, stadsarchief en archeologisch depot. Het omliggende terrein is in de jaren negentig herontwikkeld door stedenbouwkundige en architect Rem Koolhaas.

In de toekomst krijgt de Chassékazerne binnen Breda een nieuwe geografisch rol. Waar voorheen het afgesloten militarie terrein een harde stadsgrens was, wordt het nu een schakelpunt. De schakel tussen het ‘groene, rustige Chassépark’ en de ‘stedelijke, stenige en dynamische binnenstad’. In haar nieuwe rol gaat het Chassé een mix van verschillende functies bieden, gericht op een brede doelgroep, die zowel overdag als na kantoortijden voor dynamiek in én rond de kazerne zorgen. De functiemix is opgebouw uit een hotel, woningen, een city wellness, het stadsarchief en de plek waar alles bij elkaar komt: ‘De Tuinkamer van Chassé’

De Tuinkamer is het groene middelpunt van het gebouw en van de centrale hoofdas die stad en park verbindt. Het stedelijke profiel vanaf de Keizerstraat beweegt door de Chassékazerne heen en transformeert in de tuinkamer.
De Tuinkamer is de grote entree voor alle functies die hier samenkomen in een hoge groene ruimte. Hier bevindt zich de lobby van het hotel en de wellness, de balie van het stadsarchief en horeca als een bar en een restaurant.
Eenmaal buiten loopt de hoofdas over in het voelbare groen van het Chassépark.
In beide binnenhoven parallel aan de Tuinkamer komt een gemeenschappelijke tuin, met informele privéplekken. Elke bewoner van een hofwoning heeft een eigen terras, omringd door groen of uitkijkend op groen. De beplanting en de bestrating in de hoven creëert een patroon in de breedte, waardoor de ruimte opgerekt lijkt te worden. Dit patroon is ingevuld met moestuinen, vaste planten en siergrassen en met enkele opgaande (bloeiende) bomen met een sterke seizoensbeleving. Zo ontstaat het gehele jaar door een interessant beeld.

In samenwerking met BOEi, BPD en Studio Blad.


Details

Opdrachtgever(s):

  • BPD
  • BOEi

Aannemer:

  • nvt

Status:

Selectie afgerond