Project Description

Herbestemming Lakfabriek KVL Oisterwijk

De Lakfabriek op het KVL-terrein in Oisterwijk is door Wenink Holtkamp Architecten in opdracht van BOEi en Nico de Bont TBI herbestemd en herbergt in haar  nieuwe functie 25 loftwoningen. Het in 1925 door architect A. Benoit ontworpen gebouw wordt gekenmerkt door een ingetogen baksteenarchitectuur waarbij de strakke verdeling van de gevelopeningen een ritmisch gevelbeeld oplevert. Aan de binnenzijde zorgt een betonnen structuur van kolommen voor een relatief grote vrijheid in de plattegronden.
Het waarborgen van het rauwe industriële karakter van het voormalig fabrieksgebouw is één van de uitgangspunten bij de herbestemming. Dit uitgangspunt is onder andere terug te zien aan de binnenzijde van de Lakabriek, waar de bestaande constructie zoveel mogelijk in het zicht wordt gelaten. Ook in de gevel is hier aandacht aan besteed. Kenmerkend hiervoor zijn de nieuwe aluminium kozijnen. Deze worden uitgevoerd met een klassieke profilering en roedeverdeling, in overeenstemming met de oorspronkelijke stalen kozijnen.
In het pand zitten drie type woningen; studio’s, appartementen en grond- gebonden woningen. De terugliggende moderne glazen toevoeging op het dak genereert een extra bouwlaag, waar een fantastisch uitzicht wordt geboden op het KVL terrein en het centrum van Oisterwijk. Doordat de toevoeging terug ligt van de bestaande gevel wordt op natuurlijke wijze buitenruimte gegenereerd. Wenink Holtkamp is verantwoordelijk voor het totaal ontwerp en heeft tevens een groot deel van de bewoners persoonlijk begeleid bij het bepalen van hun ideale indeling.

Foto’s Tim van de Velde