Project Description

Slachtstraat Filmtheater Utrecht

In opdracht van het Utrechts Monumenten Fonds is Wenink Holtkamp Architecten gevraagd voor de restauratie en verbouwing van het voormalige filmhuis ’t Hoogt in de Utrechtse binnenstad tot een nieuw filmtheater van Jos Stelling. Met de  transformatieplannen blijft de culturele en publieke bestemming van het complex behouden.

Slachtstraat Filmtheater krijgt drie zalen met een capaciteit van ruim 200 zitplaatsen. Naast de vertoning van films is er ruimte voor verschillende culturele activiteiten.

Een belangrijke ingreep bij de transformatie is het inbrengen van een extra vloer, waarmee de voormalige Zaal 1 – de grootste zaal in voorheen ’t Hoogt – wordt opgedeeld in drie zalen. Tevens wordt het gebouw verduurzaamd en worden de filmzalen toegankelijk voor mindervaliden door het toevoegen van een lift.

Het Hoogt 4 en 6, waar voorheen kruidenierswinkeltje Betje Boerhave was gevestigd, worden toegevoegd aan het nieuwe filmtheater en bijbehorende horecavoorziening. Het café, de serre, de ‘achterkamer’ en het restaurant krijgen en Franse fin-de-siècle-sfeer. De ingang van het filmtheater en de horeca blijft aan de zijde van de Slachtstraat.

Een nieuw op te zetten Kruideniersmuseum krijgt een plek om de hoek, in het pand Hoogt 10, waar ook het museale kruidenierswinkeltje een nieuw onderkomen krijgt. Voorts gaan Hoogt 8 en 10 ruimte bieden aan culturele organisaties die het concept voor de locatie moeten versterken.

Impressie door beeks.