Project Description

Slachtstraat Filmtheater Utrecht

In opdracht van het Utrechts Monumenten Fonds heeft Wenink Holtkamp Architecten het ontwerp gemaakt voor de transformatie en restauratie van het voormalige filmhuis ’t Hoogt in de Utrechtse binnenstad. De culturele en publieke bestemming is bij de transformatieplannen behouden gebleven en nu biedt het pand ruimte voor het derde filmtheater van filmmaker Jos Stelling ‘Slachtstraat Filmtheater’

Slachtstraat Filmtheater heeft drie zalen met een capaciteit van 200 zitplaatsen. Naast de vertoning van films is er ruimte voor verschillende culturele activiteiten. Een belangrijke ingreep bij de transformatie is het inbrengen van een extra vloer, waarmee de voormalige Zaal 1 – de grootste zaal in voorheen ’t Hoogt – wordt opgedeeld in drie zalen. Tevens is het gebouw verduurzaamd en zijn de filmzalen toegankelijk gemaakt voor mindervaliden door het toevoegen van een lift.

Het Hoogt 4 en 6, waar voorheen kruidenierswinkeltje Betje Boerhave was gevestigd, worden toegevoegd aan het nieuwe filmtheater en bijbehorende horecavoorziening. Het café, de serre, de ‘achterkamer’ en het restaurant krijgen en Franse fin-de-siècle-sfeer. De ingang van het filmtheater en de horeca blijft aan de zijde van de Slachtstraat.

Bij de totstandkoming van de plannen is gebruik gemaakt van een Point Cloud. Voor de Point Cloud werd het gebouw zowel aan de binnen- als aan de buitenkant in gescand, deze scan is vervolgens vertaald naar een 3D-model. Vanuit het tekenprogramma Revit hebben we dit 3D-model gebruikt voor het inpassen van deze complexe programmatische puzzel. Mede dankzij deze nieuwe technieken is het mogelijk om bij zeer gecompliceerde monumentale panden plannen te ontwerpen die in de praktijk vrijwel naadloos ingepast kunnen worden.

Op dit moment zijn we als architectenbureau ook betrokken bij de ontwikkeling van de panden rondom het filmtheater. Een nieuw op te zetten Kruideniersmuseum krijgt een plek om de hoek, in het pand Hoogt 10, waar ook het museale kruidenierswinkeltje een nieuw onderkomen krijgt. Voorts gaan Hoogt 8 en 10 ruimte bieden aan culturele organisaties die het concept voor de locatie moeten versterken.

Foto’s André Russcher