Project Description

Grootschalige renovatie langgevel boerderij

Bij de renovatie van deze typische Brabantse langgevelboerderij hebben wij het historische aangezicht wat grenst aan de centrale brink in stand gehouden en versterkt. De Tuinzijde van Villa H is echter wel voorzien van een moderne ingreep. Over de volledige breedte van de boerderij is een eigentijdse eenduidige uitbouw ontworpen die de boerderij de kwaliteiten geeft van een moderne villa. Deze uitbouw ontvouwt zich richting de ruime en diepe tuin met daarachter zicht op een Natura 2000 gebied. De transparantie van de uitbouw zorgt voor een optimale groenbeleving en vervuld de wens van de opdrachtgevers om de tuin zoveel mogelijk te betrekken bij het dagelijks leven. Niet alleen in de gevel is er een duidelijk verschil merkbaar in het ontwerp van Villa H. In het interieur en de ruimtelijkheid is het verschil tussen de besloten knusse ruimtes van de historische boerderij, en de open en lichte uitbouw met weids zicht op de tuin, goed merkbaar. De afwisseling van de verschillende atmosferen, materialen, hoog en laag, donker en licht maakt dit ontwerp bijzonder in haar ruimtelijke beleving. Geen ruimte is hetzelfde en allen kennen hun eigen kwaliteiten. De ontmoeting tussen moderniteit en traditie komt niet alleen samen in de architectuur, maar is ook doorgevoerd in alle details van het interieur.

Foto’s Tim van der Velde