Project Description

Nieuwbouw Kazernekwartier Crailo

Kazernekwartier Crailo

De GEM Crailo, het samenwerkingsverband van de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren, heeft het plan Kazernekwartier van BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling geselecteerd voor de ontwikkeling van de eerste fase van het Buurtschap Crailo. Het ontwerp is van de hand van Wenink Holtkamp Architecten, Karres en Brands en Namo Architecture.

Groene Oase
Het Kazernekwartier Crailo is een groene oase in het Gooi. Omringd door natuur en grenzend aan Bussum. Een gebied dat altijd verborgen was voor het publiek, maar dat de komende jaren zal veranderen in een nieuw Buurtschap, om te wonen, te werken en te recreëren. Het gehele gebied wordt op natuur-inclusieve wijze ontwikkeld en gebouwd. Bestaand materiaal wordt waar mogelijk hergebruikt en uiteindelijk zal het gebied meer energie produceren dan gebruiken.

Wonen in het bos
Naast de transformatie van de bestaande kazerne gebouwen bevat het plan nieuwbouwwoningen die met respect voor de bestaande bosrijke omgeving op de diverse bouwvelden zijn gepositioneerd. De woningen worden opgebouwd vanuit een toolbox voor een modulair bouwsysteem, waarin de constructieve modules in hout worden uitgevoerd. Dit leidt tot een variëteit aan woningtypologieën met de kenmerken van de kazerne-architectuur in een eigentijdse vorm; van appartementen tot rijwoningen en vrijstaande boshuizen. Het leidende principe daarbij is ‘silent architecture’, ontwerpen met respect voor zowel het erfgoed als het landschap. De 66 koopwoningen worden in geclusterd in het groen gebouwd en worden verbonden door wandelroutes in het landschap.

Tender
Volgens het juryrapport van de GEM Crailo is de inzending ontwikkeld door een sterk team met geschikte partners die ervaring hebben met de transformatie van Boost-kazernes. In het juryrapport wordt gewezen op het zorgvuldige ontwerp met een duidelijke uitwerking van ‘silent architecture’. Ook het ontwerp van de bestaande gebouwen (van architect August Boost uit 1938) is op een intelligente, eigentijdse manier vertaald met daarin borging van het betaalbare segment en een groot deel van het commerciële programma.

Planning
Vanaf eind 2023 zal het eerste deel van de realisatie van Crailo plaatsvinden, beginnend met het Kazernekwartier. Het onherroepelijke bestemmingsplan ‘Buurtschap Crailo’ is recent vastgesteld, wat een belangrijke mijlpaal is. Medio 2023 zal BPD haar plannen gaan presenteren aan alle omwonenden en andere stakeholders.