Project Description
Drumptse Zeeg Tiel
De Burgemeester Meslaan ligt in het voormalig dorp Drumpt, dat later binnen de stadsgrenzen van Tiel is komen te liggen. De bebouwing van de Meslaan en tevens het dorp Drumpt is kenmerkend voor een typisch Hollands dorp. De volumes corresponderen met elkaar in maat en schaal en de materialisering is vaak ook hetzelfde van de gevels (baksteen) en ook kennen bijna alle volumes een zadeldak. Echter zijn er veel kleurcontrasten waar te nemen, van wit naar donkerrood in de gevels en tevens kennen de daken ook meerdere materiaalafwerkingen; pannen, leien en riet. De dakoriëntatie is afwisselend, de ene keer staat de kopse kant richting de straat de andere keer de langszijde. Dit is vormend geweest voor onze uitgangspunten met betrekking tot de uitwerking van de architectuur van de herontwikkeling van de locatie aan de Meslaan.
De woningen bij de herontwikkeling van de locatie aan de Meslaan in Tiel zijn zo opgezet dat de hoofdvolume’s zich duidelijk manifesteren naar de aangrenzende straat, maar dat de woningen zich volledig openen richting de achtertuin, om zo veel mogelijk buiten en binnen in elkaar te laten overlopen. Hierdoor zijn het vanaf de straatzijden volumes die passen bij het dorspe beeld van het oude dorp Drumpt, maar naar de achtertuin woningen die zich manifesteren als moderne transparante villa’s.
De kappen zijn zo van elkaar gedraaid dat de overgang van de verschillende volumes een afwisselend beeld opleveren. Tevens hebben we bij alle kavels de bebouwing op verschillende afstanden gelegd van de aangrenzende weg, waardoor ook de ruimtelijkheid vanaf de straatzijde afwisselend en ‘speels ’is.
We hebben een bepaalde compactheid nagestreefd zodat de hoofdvolumes niet te dominant zouden worden en er een bepaalde luchtigheid in het plan blijft gewaarborgd.
Tevens is deze compactheid ook bedacht vanuit het feit dat we hierdoor zo veel mogelijk tuin kunnen overhouden. Deze krachtige en zo compact mogelijke hoofdvolumes vloeien voort in de éénlaagse volumes met plat dak op het begane grondniveau. Wij zeggen hier bewust voortvloeien, omdat de éénlaagse volumes niet als losse aanbouwen zijn bedacht. Het hoge hoofdvolume is in één architectonische taal verbonden met het lage volume, veelal door ‘snedes’ in de volumes te maken waarin een entreeaccent wordt toegevoegd.
Impressies: Beeks