Project Description

Herontwikkeling Kolonel Palmkazerne

Kazernekwartier Crailo

De GEM Crailo, het samenwerkingsverband van de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren, heeft het plan Kazernekwartier van BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling geselecteerd voor de ontwikkeling van de eerste fase van het Buurtschap Crailo. Het ontwerp is van de hand van Wenink Holtkamp Architecten, Karres en Brands en Namo Architecture.

Groene Oase
Het Kazernekwartier Crailo is een groene oase in het Gooi. Omringd door natuur en grenzend aan Bussum. Een gebied dat altijd verborgen was voor het publiek, maar dat de komende jaren zal veranderen in een nieuw Buurtschap, om te wonen, te werken en te recreëren. Het gehele gebied wordt op natuur-inclusieve wijze ontwikkeld en gebouwd. Bestaand materiaal wordt waar mogelijk hergebruikt en uiteindelijk zal het gebied meer energie produceren dan gebruiken.

Kolonel Palmkazerne
De basis van het gebied wordt gevormd door de Kolonel Palmkazerne met een vernieuwd Keukengebouw als hoofdgebouw aan de appelplaats en daaromheen zes legeringsgebouwen die samen een prachtig ensemble in het groen vormen. Het vernieuwde Keukengebouw gaat fungeren als ontmoetingsplek, kunst- en cultureel centrum, werkruimte, educatiecentrum voor kunst en ontspanningsplek. Het voorzieningenprogramma is gesitueerd rondom de koppen van de legeringsgebouwen en richt zich op de appelplaats. Twee gebouwen zullen fungeren als galerie, kantoorruimte en ateliers voor de creatieve industrie. Naast een compacte commerciële plint aan de koppen, worden de andere vier legeringsgebouwen verbouwd tot energie-neutrale woningen in het betaalbare segment, met sociale huur en middeldure huur. In totaal komen er 57 sociale huurwoningen en 48 middeldure woningen in het Kazernekwartier.

Tender
Volgens het juryrapport van de GEM Crailo is de inzending ontwikkeld door een sterk team met geschikte partners die ervaring hebben met de transformatie van Boost-kazernes. In het juryrapport wordt gewezen op het zorgvuldige ontwerp met een duidelijke uitwerking van ‘silent architecture’. Ook het ontwerp van de bestaande gebouwen (van architect August Boost uit 1938) is op een intelligente, eigentijdse manier vertaald met daarin borging van het betaalbare segment en een groot deel van het commerciële programma.

Planning
Vanaf eind 2023 zal het eerste deel van de realisatie van Crailo plaatsvinden, beginnend met het Kazernekwartier. Het onherroepelijke bestemmingsplan ‘Buurtschap Crailo’ is recent vastgesteld, wat een belangrijke mijlpaal is. Medio 2023 zal BPD haar plannen gaan presenteren aan alle omwonenden en andere stakeholders.