Project Description

Harley: Lofts&Gardens Breda

Betaalbare stadswoningen op de Harley Locatie, Breda

Aan de Stationslaan te Breda was vele jaren de Harley Motoren Garage van Jan Kennis met werkplaats, winkel en kantoren gehuisvest. Een plek waar liefhebbers vanuit de hele Benelux op af kwamen en een begrip binnen Breda. Van deze geschiedenis resten nu nog enkele relicten van de industriële gebouwen die er eens stonden. De Harley Locatie is gelegen in de wijk Linie, een stadswijk uit de jaren ’50 ontworpen vanuit de gedachte om leefkwaliteit en stedelijkheid met elkaar te verbinden. De laatste jaren is de populaire wijk op verschillende plekken verdicht met nieuwe woningbouw projecten. Woningcorporatie Alwel heeft zich tot doel gesteld om op dergelijke stedelijke locaties ook betaalbare huurappartementen voor met name kleine huishoudens te realiseren om zo het woningaanbod voldoende gedifferentieerd te houden. De ruimte die is ontstaan op de Harley Locatie biedt de uitgelezen kans voor een stoere stedelijke community van 51 compacte sociale huurwoningen. Het ontwerpteam Van Wijnen Breda heeft de design&built prijsvraag – uitgeschreven door Alwel – gewonnen met de inzending van het plan ‘Lofts & Gardens’. Het architectonisch ontwerp is gemaakt door Wenink Holtkamp Architecten en NAMO Architecture, het landschapsontwerp door mulderendevries/vangorkom architecten.

Lofts & Gardens:

Compact stedelijk wonen in een eigenzinnige community hebben we in het ontwerp vertaald door twee contrasten met elkaar te verbinden: stoere bakstenen bouwblokken en weelderig groene tuinen. Op de Harley Locatie realiseren we vier bouwblokken, met schuine kap van verschillende hoogte, haaks op de Stationslaan. Dit sluit goed aan op de al aanwezige structuur in de Linie. Samen vormen de vier bouwblokken een helder ensemble waarbij de relicten – de restanten van de Harley Garage – opgenomen worden in het geheel. De penant-structuren, die zo kenmerkend zijn voor de wijk en de te behouden relicten, hebben we als basis genomen voor ons ontwerp. We hebben de nieuwe gebouwen opgezet vanuit een structuur van uitspringende penanten en terugliggende metselwerkvlakken. We passen per bouwblok een subtiel verschil in textuur en steenkleur toe. Samen met de relicten ontstaat daardoor een eigenzinnig en verfijnd geheel. Op de dichte gevelvlakken aan de Stationslaan wordt Street-art onderdeel van de architectuur en krijgt het ensemble een extra dimensie. De hoofdentrees van de vier woonblokken zijn ruim bemeten, transparant en direct gelegen aan de Stationslaan. Samen met de ‘Wasbar’, de ontmoetingsplek waar bewoners gebruik kunnen maken van gezamenlijke wasmachines, ontstaat een écht levendige plint aan de Stationslaan.

Lofts: leefkwaliteit centraal

De loft is een compacte stedelijke woning waarbij de ruimtelijke beleving van de woning centraal staat. Dat doen we door functionele programma zoals de keuken, badkamer, berging en toilet te bundelen in één centrale kern waar alle verblijfsruimtes zoals woonkamer en slaapkamers omheen gelegen zijn. Geen gangetjes of hokkerig gevoel, maar juist verbinding, doorzicht en veel daglicht zorgen voor een bijzonder ruimtelijke woning ondanks de compactheid ervan. Alle woningen zijn gericht op de groene binnenhoven waaraan de privé terrassen en balkons gelegen zijn. Er zijn drie typen Lofs van 50 m2 en 70 m2: de Garden-loft, gelegen op de begane grond aan de groene binnenhoven; de City-Loft gelegen op de verdieping met uitzicht op het groen en de stad en de Splitlevel-Loft, een grondgebonden woning over twee verdiepingen.

Gardens: thuiskomen in een groene oase

Rondom de vier bouwblokken realiseren we groene binnenhoven en overdekken we het parkeerterrein met een groene pergola. Aan de achterzijde van de woonblokken worden de hoven verbonden waardoor een weelderig groene stadsoase ontstaat. De relicten vormen een scherm met de drukke Stationslaan waarin we nieuwe poorten aanleggen voor bewoners, bezoekers en passanten. We beperken de verharding en maken de tuinen maximaal groen om het uitzicht en privacy van de terrassen en balkons te versterken. De tuinen en groene gevels met overwegend inheemse soorten dragen bij aan het verbeteren van de lokale biodiversiteit. We voorzien in nestgelegen, voedsel en veiligheid voor vogels en vleermuizen. Met de groene tuinen houden we bovendien rekening met het veranderende klimaat: bomen, heesters en bodembedekkers zorgen voor schaduw en verkoeling. Regenwater wordt direct door de bodem opgenomen door het minimaliseren van verharding en vanaf de daken vertraagd afgevoerd in infiltratiekratten. In de binnenhoven passen we enkel gebruikte bouwmaterialen toe, dat is niet alleen duurzamer, het geeft de tuinen bovendien karakter.