Project Description

Herontwikkeling Fort Beneden Lent

Los van de historische context van Fort Beneden Lent kijken we naar de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de omgeving. Deze ontwikkelingen rondom het fort zijn groots en zeer dynamisch te noemen. Met het beoogde programma voor de herbestemming hebben we ingespeeld op de recreatieve functie van het gebied.

Op basis van het historische onderzoek van BBA en onze eigen bevindingen formuleren we de cultuurhistorische kernwaarden voor de locatie. Bij de uitwerking bekijken we hoe we de kernwaarden kunnen behouden of versterken, dit is zowel door Wenink Holtkamp Architecten gedaan als door Studio Blad (landschapsarchitecten). De uitwerking van de studie is opgebouwd met de kernwaarden als fundament.

Kernwaarde 1: Strategisch vestingwerk
Fort Beneden Lent vertelt een groter verhaal dan alleen zijn eigen geschiedenis. Fort Beneden Lent zou niet bestaan hebben als Nijmegen geen strategische vestingstad was geweest.

Kernwaarde 2: Rustpunt in een dynamische omgeving
Doordat de omwalling van het fort qua afmetingen en met name in de hoogte fors is, ervaar je binnen de omwalling niets van de dynamiek van de omgeving. Aan
de zuidzijde de dynamiek van de Waal en het centrum van Nijmegen en aan de noordzijde de oprukkende stad zijn onbekende niet zichtbare krachten binnen in het fort. Een geïsoleerd stukje geschiedenis.

Kernwaarde 3: Een geheime plek
Niet toegankelijk voor het publiek. Niet in de tijd dat het door defensie werd gebruikt en niet in de tijd dat de krakers bezit namen van het Fort. Het is voor het grootste deel van de inwoners van Lent en Nijmegen onbekend wat zich tussen de omwalling heeft afgespeeld en zich nu afspeelt.

Kernwaarde 4: Groene oase in de stad
Misschien niet een kernwaarde die met voorbedachten rade tot stand is gekomen, maar de rijkheid van flora en fauna die het fort tijdens de krakersperiode heeft overwoekerd heeft er voor gezorgd dat er een groene oase in de stad is ontstaan. Zowel aan de buitenzijde van de omwalling als aan de binnenzijde presenteert het fort nu een grote variatie van struiken en bomen. Het geeft een extra lading aan het geïsoleerde gevoel dat je hebt als je binnen de omwalling van het fort bent. De stad lijkt er door de natuurlijke bosachtige invulling extra ver weg. De overwoekering heeft er echter ook voor gezorgd dat het cultuurhistorische schootveld van het fort niet meer herkenbaar is en de (mogelijke aanwezige)loopgraven uit de 2e wereldoorlog niet meer zichtbaar zijn.