Project Description

Herbestemming quarantaineterrein Rotterdam

Het Quarantaineterrein ligt op een geïsoleerd schiereiland aan de zuidelijke oever van de Nieuwe Maas, naast de Heysehaven en het voormalige RDM-terrein en bij het dorp Heijplaat. Vanaf het Quarantaineterrein zijn, aan de overkant van de Nieuwe Maas, Vlaardingen en Rotterdam Centrum zichtbaar. Het verborgen strand, het uitbundige groen van het terrein en de huiselijke rijksmonumenten heeft zo’n eigen karakter ten opzichte van de omgeving dat het vertrekpunt is om deze eigenheid te behouden en te versterken. Het vertrekpunt voor de transformatie van het Quarantaineterrein is niet dat het functioneel een onderdeel wordt van het verder te ontwikkelen Makers District, maar dat het een onderscheidende functie krijgt (behoudt); door onderscheidend te zijn vormt het juist een aanvulling op de omgeving. Het oorspronkelijke en huidige Quarantaineterrein is uniek in de omgeving en in de stad. De toekomstige functie zal de uitzonderlijkheid van de locatie versterken.

De gebouwen op het terrein, ontworpen door Van der Steur, hebben gemeenschappelijke kenmerken zoals symmetrische opzet, goed zichtbare interne functies aan de buitenkant, zorgvuldig ontworpen gevels, grote dakvlakken met een helling van 35-37 graden, en horizontale accenten. Verticale accenten benadrukken kopgevels, terwijl inspringingen zorgen voor lichtinval. Het materiaalpalet bestaat uit baksteen, betonnen plinten, keramische dakpannen, stalen deuren en kozijnen, en houten dakgoten. Er is een duidelijk verschil tussen gebouwen met logistieke functies en verblijffuncties. Het interieur van de gebouwen op het quarantaineterrein benadrukt hygiëne en de scheiding tussen personeel en patiënten. In zone A zijn de gebouwen functioneel, met het Ontsmettingsgebouw als kern voor reiniging. Zone B is ontworpen voor wonen en slapen, met aparte ingangen en kamers voor patiënten en personeel. Het ontwerp streeft naar maximale licht, lucht, en ruimte. Bij de herbestemming wordt per gebouw geanalyseerd hoe de oorspronkelijke scheiding van rein en onrein zichtbaar kan blijven, met behoud van de bestaande machinerie en versterking van ruimtelijkheid en lichtinval. Contrasterende vloerafwerkingen kunnen subtiel de geschiedenis weerspiegelen.

De transformatie van het Quarantaineterrein naar een hotel voor de haven van Rotterdam is opgedeeld is twee fasen. In de eerste fase ligt de focus op de huidige leegstaande gebouwen, in de tweede fase op de gebouwen die in 2024 beschikbaar komen (na aflopen van de huidige bruikleenovereenkomsten) met een integrale ontwikkeling van het gebied. Gedurende beide fasen wordt parallel ook de meerwaarde van nieuwbouw voor een hotelontwikkeling onderzocht.