Loading...
Herbestemming Kapel Haarensteyn 2017-03-07T14:41:41+00:00

Omschrijving

Herbestemming Kapel Haarensteyn

 

Kapel Haarensteyn was oorspronkelijk onderdeel van een groter compex, namelijk het St. Franciscusklooster. Binnen het complex was de kapel een zijvleugel van de hoofdbouw, deze greep in op de kapel. In de loop der jaren is het hoofdgebouw (helaas) gesloopt. De kapel is het enige onderdeel van het veel grotere complex dat is blijven staan.
Na de herbestemming zal de kapel een woonfunctie krijgen. De belangrijkste ingreep is een split-level niveau te maken in de kapel, waardoor er extra vloeroppervlak kan worden gemaakt in het deel van de kapel dat grenst aan de onderzijde van de authentieke raampartijen. Het bestaande onderste vloerniveau wordt voor een gedeelte verlaagd tot het maaiveldniveau zodat er een natuurlijke overgang naar de tuin zal ontstaan.
In de gevel is de geschiedenis van de kapel zoveel mogelijk in beeld gelaten. De bestaande openingen worden dichtgezet, maar blijven duidelijk afleesbaar in de gevel doordat ze in de metselwerk vlakken worden afgewerkt met stucwerk en en in de gestucte geveldelen dicht worden gemetseld. De vloerrand blijft zichtbaar en wordt net zoals het stucwerk en metselwerk lichtgrijs geschilderd. Het gecementeerde gedeelte op de kopse kant blijft gecementeerd en wordt ook lichtgrijs geschilderd. Door in deze wanden een eigenzinnig patroon van raamopeningen te positioneren voeg je weer een nieuw stuk geschiedenis toe. Een patchwork van verschillende ingrepen die in de loop der tijd op het gebouw zijn uitgevoerd

 


Details

Categorie├źn:

Opdrachtgever(s):

  • BOEi

Status:

Opgeleverd