Project Description

Tiny House

 

De Tiny House movement zoals we die kennen is ontstaan in de VS, als antwoord op een serie gebeurtenissen die de huizenmarkt stevig aan het wankelen bracht. Door de instortende economie en rampen als orkaan Katrina raakten mensen hun huizen kwijt en starters konden moeilijker aan een woning komen. De behoefte aan betaalbare en flexibele woonvormen zorgde ervoor dat diverse mensen als Tiny House pioniers hun eigen huisjes gingen bouwen.
Tiny Houses zijn primaire, volwaardige woningen op kleine schaal. Ze worden bewust gebouwd en bewoond vanuit de behoefte een eenvoudiger leven te leiden, minder gericht op consumeren en met een kleinere ecologische voetafdruk. Bij het ontwerp en de bouw van de kleine woningen wordt slim gebruik gemaakt van ruimte en innovatieve technologieën. Een Tiny House is max. 50 m2, idealiter (deels) zelfvoorzienend, functionerend als full-time bewoonde woning.  Mobiel zijn is daarbij geen voorwaarde maar vaak een middel, volledig off-grid zijn is een mogelijkheid maar geen eis.
Ons eerste ontwerp voor een Tiny House zal in december 2016 worden gebouwd. Het is gebaseerd op een zeer simpel principe: het sheddaken-principe. Dat wil zeggen, het indirecte licht vanuit het noorden zoveel mogelijk de ruimte binnenhalen, de hellende vlakken waar de zonnepanelen zich bevinden zoveel mogelijk naar het zuiden richten. Tevens zorgt het sheddaken principe voor een zeer sculpturaal en stoere Tiny House die door de donkere houten gevelbekleding zowel past in de natuur als in een rauwe stedelijke omgeving. Iets wat het off-grid principe dat onze opdrachtgever nastreeft zoveel mogelijk tegemoet komt.