Omschrijving

Renovatie Galerijflats Presikhaaf

 

De wijk Presikhaaf is een typisch Nederlandse na-oorlogse wijk met een stedenbouwkundige opzet van stempelbouw. De bouwblokken zijn per stempel exact op dezelfde manier vormgegeven. De hoogbouwblokken zijn kloeke bakstenen volumes met langgerekte galerijen die georiënteerd zijn richting de ontsluitingswegen. Eén van onze belangrijkste uitgangspunten is om met de renovatie meer differentiatie aan te brengen tussen de verschillende bouwblokken richting de ontsluitingswegen en ze afzonderlijk van elkaar een meer eigen identiteit te geven. Elk te renoveren blok krijgt zijn eigen kleuraccent, die op het begane grond niveau een duidelijke nieuwe entree naar het gebouw markeert en ook bij de individuele entrees naar de appartementen terug te vinden is. Deze accentkleuren zijn frisse kleuren die de herkenbaarheid van het gebouw vergroten en een nieuw elan geven.
Een belangrijk onderdeel van de renovatie is de liftschacht die naast elk hoogbouwblok wordt gepositioneerd en dat een duidelijk zichtbare toevoeging in de wijk zal zijn. De liftschacht contrasteert qua vorm met de bestaande bouwblokken; het is duidelijk hoger dan het bestaande vormgegeven. Tevens contrasteert het duidelijk qua materiaal van de bestaande bouwblokken. Omdat echter de donkere antraciet kleur op meerdere plaatsen terugkomt in het bestaande gebouw ontstaat er wel een eenheid tussen het nieuwe en het bestaande. Op de bovenste verdieping zorgt een grote opening in de liftschacht voor een mooi uitzicht van binnenuit over de wijk, de binnenzijde van de liftschacht ter plaatse van deze opening is in de kenmerkende accentkleur van het gebouw geschilderd en versterkt daarmee zijn duidelijke identiteit in de omgeving.