Omschrijving

Jonge Architecten Prijs 2013 Onze Hoeve

Onze Hoeve toont zich, zoals een hoeve betaamt, als één object, met één erf. De architectuur refereert sterk naar de traditionele hoeves die in de directe omgeving te vinden zijn, maar is daar wel een moderne en abstracte variant van. Hoewel het architectonische object eenheid uitstraalt, herbergt het echter vier ruime sociale huurwoningen, die op het erf hun eigen privé terras hebben. Deze terrassen hebben allen een eigen oriëntatie op de kavel, zodat Onze Hoeve een alzijdigheid krijgt en dus niet refereert naar de standaard voortuin-achtertuin oriëntatie. Hoewel iedere bewoner van Onze Hoeve dus wel zijn eigen privé plek heeft, is de rest van het erf een gebied voor gezamenlijk gebruik. De energieopwekking wordt gezamenlijk geregeld en ook het beheer van de moestuin, het onderhoud van het gazon en beplanting op het erf zijn een verantwoordelijkheid van het collectief dat de bewoners vormen.