Omschrijving

Herbestemming Filterhuis Dongecentrale

In opdracht van BOEi en de Provincie Noord-Brabant heeft Wenink Holtkamp Architecten een studie gedaan naar de herbestemming van het voormalig filterhuis op het terrein van de Dongecentrale in Geertruidenberg. Het Filterhuis is in zekere zin een bijzonder monument, omdat het tot zeer kort geleden (2010) nog in zijn oorspronkelijke functie in gebruik is geweest. Daarom zijn er in het exterieur bijna geen aanpassingen doorgevoerd in de loop der jaren. Onze ontwerpfilosofie gaat uit van het toevoegen van een nieuwe laag aan het gebouw die evident eigentijds en duidelijk afleesbaar is in het interieur en exterieur. In onze visie over herbestemmen moeten nieuwe ingrepen weloverwogen en secuur gekozen zijn, zodat de bestaande architectonische kracht en atmosfeer van het monumentale pand niet verloren gaat.
Uitgangspunt in het ontwerp is het koppelen van het achterliggende landschap aan de ruimtelijke beleving binnen. Wij hebben er voor gekozen om drie eigentijdse ingrepen in de gevel te doen. Duidelijk contrasterend qua vormgeving (minimalistisch) en zich niet schikkend binnen de eenduidige en symmetrische opzet. De openingen zijn qua verhoudingen en detaillering aan elkaar gekoppeld en laten gezamenlijk zien dat ze als één ingreep zijn toegepast.
Het Filterhuis zal na de herbestemming onderdak bieden aan drie nieuwe gebruikers: een bierbrouwerij, een evenementenorganisatie en een cateraar. Naast het bierbrouwen en cateren zal het gebouw ook gebruikt worden voor het geven van rondleidingen, feesten en partijen en zal het dienen als ontvangstruimte voor de evenementenorganisatie. Door het toevoegen van twee vloervelden in het interieur op verschillende hoogten wordt er gedifferentieerd ruimtelijke beleving, beweging en interactie tussen de bezoekers toegevoegd aan de ruimte.  Het kerkelijke gevoel van de ruimte blijft behouden en krijgt een extra dimensie omdat je via de verschillende vloerniveaus dichter bij de nok van het dak kan komen. De posities van de vloervelden zijn zo gekozen dat in beide verhuurbare ruimten de volledige hoogte van het gebouw is te ervaren en dat er direct visueel contact is met de verschillende vloervelden. Door het volume en de vloervelden een contrasterende vorm, kleur en materialisering te geven ten opzichte van het bestaande interieur is oud en nieuw duidelijk te onderscheiden.