Omschrijving

Herbestemming Zwarte Silo Deventer

Het gemeentelijk monument De Zwarte Silo in Deventer is herbestemd tot een levendige horecagelegenheid. Wenink Holtkamp Architecten heeft het gesloten industriële gebouw transparanter gemaakt, waarbij de zonering en sfeer van het gebouw als leidraad zijn genomen.

De Zwarte Silo is in 1923 ontworpen door de in Deventer woonachtige architect Maarten van Harte. De hoge silo functioneerde tot 1990 als graanopslag; sindsdien was het karakteristieke gebouw niet meer in  gebruik. In opdracht van BOEi heeft Wenink Holtkamp Architecten gerestaureerd en getransformeerd.

Het voorheen gesloten opslaggebouw is omgevormd tot een transparante hal met plek voor verschillende, kleinschalige eetgelegenheden: Fooddock. Door het openen van het gebouw is het aangrenzende havengebied deel van de interieurbeleving gemaakt. De rauwheid, die met name het interieur van het gebouw kenmerkt, is zo veel mogelijk in tact gelaten.

Zonering
De Zwarte Silo valt onder te verdelen in vier volumes met elk een eigen functie. De hoge silo functioneerde als graanopslag. Het lage volume aan de Mr.H.F.de Boerlaan fungeerde als pakhuis met kantoor; het lage gebouwdeel aan de oostzijde van de graansilo’s deed dienst als zoutopslag en het kleinste volume was aanvankelijk de paardenstal.

De duidelijke zonering van functies hebben de architecten behouden; wel is met strategisch geplaatste openingen een verbinding gemaakt tussen het verhoogde silogedeelte en de oude zoutopslag.

In de oostgevel – oorspronkelijk een dichte en ondergeschikte gevel – heeft Wenink Holtkamp een grote opening van 9,2 meter breed en 2,8 meter hoog gemaakt; hierdoor is de omliggende haven tot diep in het gebouw waarneembaar.

Overslag
De lage bakstenen volumes vormen een langgerekte plint die vroeger aan de zuidzijde de boten van de IJssel naar de haven leidde; daarom is de lengte van de bakstenen plint gelijk aan de lengte van een binnenvaartschip. De oude gevelopeningen, vanwaar alle overslag tussen boot en gebouw werd uitgevoerd, zijn weer teruggebracht.

Aan de noordzijde stond de trein opgesteld. Het daar gelegen perron met bijbehoren luifel is bij de restauratie in ere hersteld. Tevens zijn aan deze zijde enkele grote puien toegevoegd, die zorgen voor de visuele verbinding tussen de ‘foodhall’ en het Havenkwartier. Daarbij is het ritme van de openingen onder de kenmerkende lateien teruggebracht.

Eenheid
Bij de herbestemming is door de toepassing van meerdere grijstinten – met name staalgrijs – eenheid ontstaan tussen de bakstenen laagbouw en de hoge silo. De Zwarte Silo is een belangrijk icoon van het Havenkwartier en de stad. Samen met De Grijze Silo markeert het gebouw vanaf de A1 de entree tot het centrum van Deventer.

 

Foto’s Tim van de Velde